Sezam v parfumeriji: Gurmansko in praženo

Sezam je beseda, ki jo je ovekovjela zgodba iz Tisoč in ene noči: »Sezam, odpri se!« v zgodbi o Ali Babi in 40 razbojnikih.
Čeprav je izvor besede v tej pravljici razkrit, pomeni sezam povsem drugačno stvar: ustrezno metodo, kot geslo ali priporočilno pismo, za odprtje prehoda ali zelo odmaknjenega kraja. Povezava med sezamovim semenom in ključem, ki odpira skalo ali tajne kraje, je dokaj nejasna.
V 6. stoletju pr. n. št. je zabeleženo, da so premožni Asirci to olje uporabljali za nego kože. Sezamova semena so imela vsakodnevno vlogo od davnih časov. To je rastlina, ki odpira vrata apetitu in nosnicam.
Izvor in botanika
Botanično ime: Sésamum indicum
Ki izvira iz Srednje Afrike in Orienta, sezam spada v družino Pedaliaceae. Sezam obsega 36 vrst in ga danes najdemo v 60 državah; indijska sorta je najpogosteje uporabljena.
Rastlina meri od 60 cm do 2 metra v višino in ima številne kapsule, ki nekoliko spominjajo na usta levov ter vsebujejo sezamova semena, kakšnih šestdeset malih oljnih semen, ki so podobna lanenim. Cvetovi so bele ali vinska rdeče barve.
Semena je mogoče zaužiti takšna, kot so, dehidrirana, pečena, pražena, blond, rjava ali črna, ali pa stisnjena v olju. Sezamovo olje je mogoče pridobiti hladno za kozmetiko ali vroče za industrijsko uporabo.
Kulinarična in tradicionalna uporaba
Ta rastlina se pogosto uporablja v kuhinji jugovzhodne Azije za dajanje okusa jedem. Na Japonskem mešajo pečena sezamova semena s soljo za Gomasio. Na Bližnjem vzhodu se sezam melje v kašo za pripravo slavnega Tahinija. Zelo priljubljena na Bližnjem vzhodu, pa tudi v Indiji v kuhinji in v ajurvedski medicini.
Sezam v parfumeriji: Oreška in topla krušna nota
Njegov vonj v parfumeriji je zelo zvest semenu, ki ga zaužijemo. Je hkrati eksotičen in začinjen, s sladkolesno gurmansko faceto, ki ne diši sladko, z vonjem karameliziranih lešnikov. Sezam ima accente toplega kruha, javorjevega sirupa, kave in arašidov.
Njegova uporaba v parfumeriji je precej redka. Zdaj je na voljo kot naravni produkt. Posebej dobro se poda k vaniljevim, lesenim in orientalskim notam (cf. Orientalska faceta, Lesena faceta).
Ekstrakcija s CO2
Za uporabo v parfumeriji se sezam najpogosteje obdeluje z ekstrakcijo s CO2, postopkom, ki mu omogoča ohranitev izvirnega vonja (cf. Ekstrakcija s CO2).
Kozmetične lastnosti in zdravje
To je seme, bogato z lipidi in nenasičenimi maščobnimi kislinami. Uporablja se v kozmetiki, ker je zelo hranljivo in koži doda mehkobo.
- Bogato z antioksidanti, kot je vitamin E; bori se s staranjem celic.
- Sezam znižuje krvni tlak, kar je koristno za srčno-žilno in črevesno zdravje.
- Sezamovo seme stimulira intelektualno aktivnost in spomin; bogato je z lignani, ki imajo vlogo podobno estrogenom.
- Seme je vir remineraliziranih mineralov in oligoelementov ter vlaknin; 60 ml sezamovih semen vsebuje več kalcija kot 250 ml mleka.
- Sezam je bogat s fosforjem, magnezijem, cinkom, manganom, bakrom, železom in vitamini B1, B2, B6 & B3.
Parfumi na osnovi sezama
Seznam dišav na osnovi sezama:
- Ambre Narguilé in Épices Marine od Hermès
- Pour La Fin Du Monde od État Libre d’Orange
- Florabellio od Diptyque
- Night Call od Ex Nihilo
- Ange Noir od Givenchy
- Désert suave od Liquides Imaginaires
- Haramens od Pierre Guillaume
- Kedu od Memo
- Jade Leaf Tea od Jo Malone
- Pavillon Rouge od Jovoy
- Aqua Kenzo pour Homme od Kenzo
- Dolce Flore od Incalmo
- Trouble-Fête od Givenchy
- Osiris od Delacourte Paris